Werkt vitamine C tegen pigmentvlekken?
Wie in de zomer tijdens het zonnen al eens citroensap op de huid heeft gekregen en het sap niet goed heeft weggeveegd, zal al weten hoe de huid hierop reageert: hardnekkige vlekken, rode vlekken en pigmentvlekken kunnen het gevolg zijn. Daardoor staat vitamine C er ten onrechte om bekend dat deze pigment- en ouderdomsvlekken veroorzaakt. Maar in het geval van het gemorste citroensap is niet de vitamine C de boosdoener, maar het citroenzuur.
Vitamine C zelf heeft precies het tegenovergestelde effect, want de vitamine remt juist de aanmaak van het bruine huidpigment melanine. Zo kan het ontstaan van hyperpigmentering, bijvoorbeeld in de vorm van ouderdomsvlekken of puistjes, als gevolg van ontstekingen worden beperkt. Maar vitamine C kan hyperpigmentering niet alleen voorkomen, maar bestaande hyperpigmentering ook afzwakken en zo voor een rustiger huidbeeld zorgen.
Is de opgenomen vitamine C via voeding voldoende voor een cosmetisch effect?
De vitamine C die we via de voeding binnenkrijgen, verdeelt zich met de bloedsomloop gelijkmatig in het lichaam. Maar omdat de bovenste huidlagen geen bloedvaten hebben, is het ook logisch dat vitamine C daar niet in zulke hoge concentraties aankomt om het gewenste effect te behalen. Maar door van buitenaf vitamine C aan te brengen, kunnen deze delen van de huid veel beter de vitamine opnemen dan bij opname via voeding.
Beschermt vitamine C tegen uv-straling?
Vitamine C heeft een fotoprotectieve werking, maar biedt geen volledige bescherming tegen UVA- en UVB-straling. Toch kan deze vitamine wel door uv-straling veroorzaakte oxidatieve schade in de huid tot op zekere hoogte opvangen. Vitamine C mag echter niet als enige bescherming tegen zonlicht worden gezien. De vitamine heeft eerder een ondersteunende werking in een zonnebrandmiddel.