Waar is bij verzorgingsproducten aan te zien dat het om stabiliserende huidverzorging met ceramiden gaat?
Dat is allereerst heel makkelijk uit te zoeken door in de lijst van bestanddelen te kijken of hier 'Ceramide' tussen staat. Maar ze kunnen in zekere zin ook achter andere stoffen verstopt zitten. Zo vormen linolzuur, sfingolipiden en fytosfingosine voorstadia van ceramiden die erbij helpen meer ceramiden in de bovenste huidlagen te produceren.
Als ceramiden met andere verzorgende stoffen en bestanddelen van de huidbarrière worden gecombineerd, bijvoorbeeld fosfolipiden of cholesterol, heeft dit een buitengewoon positief effect. Ook de toevoeging van antioxidanten om ceramiden tegen oxidatie te beschermen, kan zeker nut hebben. Antioxidanten zijn vooral aan te raden als het verzorgingsproduct met ceramiden niet in tubes, airless-dispensers of een andere luchtdichte verpakking wordt aangeboden.
Zijn ceramiden ook geschikt voor de haarverzorging?
Haar dat een tekort heeft aan ceramiden, ziet er vaak dof, droog en breekbaar uit. Shampoos, haarkuren of leave-in-producten met ceramiden kunnen de schubbenlaag van het haar versterken en breekbare delen deels kitten.
Welk soort ceramide is het belangrijkste voor de huid?
Er is geen duidelijk aanwijsbare soort ceramide die zonder twijfel het best of meest effectief voor de huid is. Afhankelijk van de huidlaag worden de ceramiden in verschillende klassen ingedeeld. Bij huidverzorging gaat het vooral om de hoornlaag en dermatologen vermoeden dat ceramide NP en ceramide EOS, die het vaakst in de hoornlaag worden aangetroffen, bijzonder doeltreffend zijn voor de huidverzorging.