1-2 dagen levertijd | Gratis verzending vanaf €25,- | Kies 2 staaltjes

HANDVERZORGING IN DE WINTER

Als de temperaturen dalen, betekent dit vaak dat de handen hieronder lijden. Lees hier hoe u de kou trotseert en uw handen ook bij guur weer verzorgd en soepel blijven.

Vakkundig gecontroleerde informatie:
met dank aan de biochemica
dr. S. Schunter uit München.

Wat maakt de handen in de winter bijzonder gevoelig?

Als de winter zich aandient, worden de sjaals, wollen truien en warme jassen weer uit de kast getrokken, want het lichaam moet immers tegen wind, sneeuw en kou worden beschermd. De huid reageert in de winter heel gevoelig op kou en droge (verwarmings)lucht. Dit is vaak het eerst te merken aan de handen, want de huid is hier anders opgebouwd. Zo is de huid hier over het algemeen dunner en heeft bijna geen onderhuids vetweefsel, geen zweetklieren en weinig talgklieren. Vooral dat laatste is een belangrijke factor, want ze maken een soort huideigen verzorgingsmiddel (sebum) aan dat de huid soepel maakt en de weerstand verhoogt. Bij de handen zitten niet alleen weinig talgklieren – ze reageren ook vrij gevoelig op de buitentemperatuur en maken onder 8 °C veel minder sebum aan.

Daar komen dagelijks nog allerlei fysieke irritaties bij: de handen worden meermaals gewassen, worden voortdurend gebruikt en komen met de meest uiteenlopende materialen in contact. De huid wordt bij de handen dus veel meer belast dan bij de rest van het lichaam. Dat resulteert vaak zichtbaar en voelbaar in droge of zelfs zeer droge handen: de huid ziet er bij de vingers, handpalmen en aan de achterkant van de handen ruw, gebarsten en gespannen uit.

Om de handen tegen de winterse omstandigheden te beschermen, zijn handschoenen de meest voor de hand liggende optie – die bij voorkeur van katoen of natuurlijke materialen zijn gemaakt. Maar ook op het gebied van huidverzorging hebben we nog een paar tips en trucs om uw handen goed verzorgd de winter door te laten komen.

Waaruit bestaat de perfecte handcrème?

Voor de gebarsten, droge en zeer droge huid zijn verzorgende stoffen geschikt die onder andere een barrièrestabiliserende, hydraterende en kalmerende werking hebben:

  • Ureum
  • Aloë vera
  • Sheaboter
  • Avocado-olie
  • Bijenwas
  • Glycerine
  • Panthenol
  • Allantoïne

De genoemde bestanddelen zijn vaak in handcrèmes te vinden, want ze verzorgen en regenereren de huid, maken haar soepel en vullen het vettekort aan. Maar handcrèmes moeten niet alleen verzorgende effecten, maar ook een bepaalde textuur hebben. Want wie wordt er nu blij van plakkerige, vettige of glibberige handen? Daarom bevatten handcrèmes vaak siliconen die van zichzelf vaak al een aangenaam en verzorgend effect kunnen hebben. Maar te veel van het goede is ook niet goed, want dan kunnen de handen vaak te zacht aanvoelen en het verzorgende effect is dan verwaarloosbaar.

Geurstoffen in handcrèmes vermijden

Bij het smeren van de crème bestaat vaak de indruk dat een verzorgingsproduct als het ware door de huid wordt opgezogen. Dat is ook zo, want een droge, gebarsten huid is niks anders dan een teken ervan dat de huidbarrière is verstoord en daardoor doorlatender is. Verzorgende stoffen dringen dus veel dieper in de huid dan anders. Dat kan bij verzorgende stoffen ook gewenst zijn. Maar als geurstoffen, parfum of bepaalde conserveringsmiddelen zo diep in de huid dringen, kan dat voor extra irritaties, barsten of gevoeligheid zorgen. Daarom moeten handcrèmes voor de droge en belaste huid zo min mogelijk geurstoffen bevatten om de huid niet nog meer te irriteren.

Verzorgingsroutine voor de handen

Het gezicht heeft, vaak bij vaste ochtend- en avondroutines, extra aandacht nodig, of er nu toners, serums, vochtinbrengende crèmes of maskers worden gebruikt. In de winter is het aan te raden deze verzorgingsroutines ook op de handen toe te passen.

Zo kunnen hier bijvoorbeeld vooral 's avonds ook intensievere behandelingen voor worden gebruikt: breng een handmasker of rijke lotion aan en trek 's nachts katoenen handschoenen aan.

Handen wassen is belangrijk, maar moet op de juiste manier gebeuren!

De handen hebben vooral onder het vaak wassen te lijden. Want bij het vaak wassen wordt de natuurlijke vetlaag verwijderd. Minder wassen is natuurlijk geen optie, vooral in de winter, als de griep heerst en u snel verkouden wordt. Om de handen zo voorzichtig mogelijk te wassen, kunt u het best rekening houden met de volgende punten:

  • Milde reinigingsproducten (synthetische detergenten) gebruiken: het is in de winter verstandig om in plaats van uw favoriete zeep een milde synthetische detergent te gebruiken. Dit is pH-huidneutraal en reinigt de huid heel voorzichtig
  • Let op de tekst 'pH-huidneutraal': zo worden de beschermende zuurmantel en vetlaag van de huid zo min mogelijk aangetast
  • Lauwwarm water gebruiken: te koud of te warm water betekent stress voor de huid
  • Droog de handen voorzichtig af en wrijf ze niet droog: (papieren) handdoeken kunnen voor extra mechanische irritatie van de huid zorgen
  • Smeer de crème op de nog licht vochtige huid: zo kan het vocht beter worden vastgehouden, ook omdat in verzorgende crèmes vaak vochtaantrekkende stoffen zitten
  • Na elke keer handen wassen crème opsmeren: zo kunnen direct verzorgende stoffen worden aangeleverd

Conclusie: de handen hebben in de winter extra aandacht nodig

'Laat me je handen zien en ik vertel je hoe koud het is' – met de juiste verzorging hoeft dat niet het geval te zijn. Wie de handen in de winter extra verzorgt en ook bij het handen wassen met een paar punten rekening houdt, kan ook in de winter verzorgde en fluweelzachte handen hebben.

Verzorging voor zachte handen kopen

Wasproducten zonder zeep

Wasproducten zonder zeep reinigen voorzichtig met milde tensiden.

Wasproducten zonder zeep

Wasproducten zonder zeep reinigen voorzichtig met milde tensiden.

Handmaskers

Neem in de koude wintertijd af en toe de tijd om uw belaste handen met een uitgebreid verzorgingsritueel te verwennen.

Handmaskers

Neem in de koude wintertijd af en toe de tijd om uw belaste handen met een uitgebreid verzorgingsritueel te verwennen.

Over de auteur dr. Schunter:

"Wie begrijpt hoe cosmetische bestanddelen werken, zet de eerste stap in de richting van effectieve huidverzorging", zegt dr. Sarah Schunter. Ze is ervan overtuigd dat met deze kennis voor elk huidtype de juiste verzorging kan worden gevonden.

Dit vindt u misschien ook interessant:

Wilt u nog meer te weten komen?

Ontdek verdere huidverzorgingstips en -routines op ons Beauty Channel!